Sæsonprogram 2019-20

Velkommen til en sæson fuld af oplevelser!

  • Program Foto 2

Bornholms Teaters sæsonprogram 2019-20 er probbet med gode teateroplevelser, foredrag og kultur-aktiviteter!

Programmet kan downloades som PDF HER - men kan også ses nedenfor.

Man kan købe billet til aktiviteterne enkeltvis, hvis man foretrækker det, men mest fordelagtigt vil det være at købe et årskort, som for bare 400,- kr. (voksne) eller 250,- kr. (unge under 25 år og studerende) giver adgang til hele programmet - bortset fra 'Carmen på kajen', som man får 50% rabat til.

KØB billetter HER
Årskort kan kun købes i billetsalget på Rønne Theater.

BESAT

Menneskeskæbner på Bornholm i befrielsesdagene 7.-9. maj 1945

Spilleperiode 24. august - 14. september. Tirsdage til lørdage inkl. Alle dage kl. 19.30, bortset fra lørdage, hvor den spiller kl. 16.00.
Varighed: Ca. 2 timer 15 min. inkl. pause.


’BESAT’ foregår i dagene omkring afslutningen på II Verdenskrig og de russiske bombardementer af Bornholm.
Da bomberne pludseligt, voldsomt og uventet falder ned over Bornholm, må en mor og datter søge tilflugt i deres sommerhus. Indenfor kort tid dukker ikke bare en, men to, soldater op. En fra hver sin side; bevæbnede og pressede til det yderste. Nu er det op til kvinderne at forsøge at skabe fred, og pludselig er spørgsmål som skyld og uskyld, ofre og gerningsmænd ikke så enkle mere.
Krigens afslutning fik et noget anderledes forløb på Bornholm end i resten af Danmark. Selve befrielsen blev forsinket i fem dage, da den lokale tyske kommandant kun ville overgive sig til en officer fra de vestlige allierede styrker - det skete ikke, og russerne bombede tyskerne til overgivelse. Efter deres ankomst var russerne ikke til sinds bare at forlade øen igen, og Bornholm var tæt på at havne på den forkerte side af jerntæppet.

Medvirkende: Sarah Boberg, Sarah Juel Werner, Jesper Riefensthal,  Tue Skovdahl Lunding og Kim Tørnstrøm.

Dramatiker: Jesper Bræstrup Karlsen. Instruktør: Jens Svane Boutrup. Scenograf: Lisbeth Burian. Producent: Bornholms Teater.
’BESAT’ er første del af Bornholms Teaters Bornholmerkrønike.

Billetpriser A: 200,- kr.  B: 175,- kr. C: 155,- kr. Ungdom (under 25 år): A: 100,- kr. Årskortholdere: Gratis.

Tak til Brdr. E., S. & A. Larsens Legat; Sparekassen Bornholms Fond; Wilhelm Hansen Fonden; 15. juni Fonden; Frantz Hoffmans Mindelegat; Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck’s Fond; Aage og Johanne Louis- Hansen Fond; Aase og Ejnar Danielsens Fond; Knud Højgaards Fond; William Demant Fonden.

Carmen på kajen

Bornholms Kulturuge: Opera og flamenco på kajen i Nexø

Spilleperiode Torsdag den 19. september og fredag den 20. september, kl. 19.30.
Varighed: Ca. 75 min.

Bornholms Teater præsenterer en unik og komprimeret udgave af George Bizets Carmen, hvor den klassiske opera møder den autentiske spanske flamenco i helt rå omgivelser.
På scenen ses mezzosopranen Andrea Pellegrini i titelpartiet overfor den store danske heltetenor Magnus Vigilius i rollen som Don José; flamenco-kunstnere fra Sevilla og Ry akkompagneret af percussionis- ten David Hildebrandt og pianisten Tanja Zapolski.
Carmen er en fortælling om to verdener, der mødes. Den retskafne officer Don José møder sigøjnerkvinden Carmen. Carmen er nederst i det sociale hierarki - uden bolig, status og penge. Til gengæld har hun sin frihed, som hun hylder over alt andet. Don José vil kærligheden - kærligheden med Carmen. Men den aften, hvor hun kunne blive hans, vælger han pligten frem for Carmen, og det skulle han aldrig have gjort!
Oplev dette brag af en musik- og danseforestilling i en rå fabrikshal på kajen i Nexø!

Medvirkende: Andrea Pellegrini, Magnus Vigilius, David Hildebrand, Tanja Zapolski, Eugenio Iglesias Jimenez, Kirstine Hastrup (danser)  og Torombo Suarez (danser). Producent: Bornholms Teater.

Billetpriser 200 kr. Alm. billet. 100 kr. Unge under 25. 150 kr. Gruppebillet fra 10 personer. OBS: Årskort-holdere får 50% i rabat.
Bemærk venligst Ud over billet kræves det, at man har købt et Kulturugebadge for at få adgang til forestillingen!

Tak til Brdr. E., S. & A Larsens Legat; Augustinus Fonden; Bornholms Kulturuge.

Pelle Erobreren, 1. Kap.

En interaktiv historie om Pelles og Lassefars ankomst til Bornholm

Spilleperiode: OBS - UDSAT til sæson 2020-2021
Varighed: 2 timer inkl. pause.

Kom og vær med til at genskabe begyndelsen på Martin Andersen Nexøs mesterværk, Pelle Erobreren. Fem skuespillere, en instruktør, et filmhold og publikum skal sammen opføre første kapitel af Pelle Erobreren.
Det er tåget, og man kan ikke se en hånd for sig. Pelle og Lassefar ankommer til Bornholm. Men i denne udgave spilles de af emigranter af anden etnisk herkomst. De ankommer ikke på et gammelt sejlskib, men i en gummibåd. De modtages ikke af bønder, der søger arbejdere, men af lokale myndigheder, som registrerer og fører dem væk. Scenen opføres af professionelle skuespillere, og ledsages af en live voice-over direkte fra Martin Andersen Nexøs tekst, så den klassiske tekst møder den moderne performance.
I Nexøs klassiker fylder de lokale indbyggere, der står og ser på, en hel del. I denne udgave spilles de lokale indbyggere af publikum i teatret. Publikum inviteres til at være en del af performancen, og deres reak
tioner på historien optages. Skuespillerne på scenen og reaktionerne fra publikum iscenesættes på stedet, og det hele klippes sammen til en kortfilm.
En tankevækkende og anderledes aften i teatret, hvor publikum spiller en helt central rolle.

Medvirkende: 5 skuespillere og publikum. Koncept og instruktion: Jens Svane Boutrup. Fotografering og filmproduktion: Martin Thaulow. Producent: Bornholms Teater.

Billetpriser Gratis for alle.
Projektet er støttet af Statens Kunstfond.

Bornholmerne

Et virtuost teaterforedrag om de ægte bornholmere

Spilleperiode: 20.-26. marts 2020, kl. 19.30.
Varighed: 60 min.

Bornholms Teater har sat sig for at finde ud af hvem de ægte bornholmere er. Hvordan blev Bornholm skabt? Hvem var de første bornholmere? Hvor kommer deres særprægede sprog fra? Og hvor mange e’er er der egentlig i Ko(e)fo(e)d?
 
Til at hjælpe med denne vigtige opgave, er det lykkedes os at overtale slægtsforsker og fritidshistoriker Inger Dam Kofod Blem Rømer Kjøller Anker til at give et af sine berømte foredrag. Inger Anker præsenterer resultaterne af et langt livs interesse for Bornholm på sin egen sprudlende facon. Glæd dig til en virtuos og hæsblæsende aften hvor formidling, foredrag og fællessang går op i en højere enhed.
Foredraget kan opleves på Rønne Theater og rundt omkring på øen i marts og april 2020.

Medvirkende: Helene Høm. Instruktør og dramatiker: Jens Svane Boutrup. Research og sparring: Sansâga. Producent: Bornholms Teater.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

Radiobiograf

Kom med ind i en billedskabende lydfortælling

Spilleperiode 9. oktober 2019, kl. 19.30.
EXTRA-forestilling:  10. oktober 2019, kl. 19.30


Varighed: 75 min.

Denne efterårsaften i oktober samles vi omkring radioen på loftet i det gamle teater i selskab med dokumentarist og lydfortæller Rikke Houd. Den gode lydfortælling kan transportere os i tid og sted, og denne aften dæmper vi lyset, skruer op for lyden og rejser på lydens vinger til Grønlands østkyst og videre ud i verden.  Vi skal langt væk, men også tæt på – for lydmediet og radiomontage- genren evner at etablere en helt særlig intimitet og bringe os tæt på mennesker, steder og situationer. Vi lytter sammen og undervejs deler Rikke tanker og erfaringer om sit arbejde med radiomontagen og lydmediet.
 
En af fortællingerne er den prisbelønnede ’Kvinden på isen’, hvor Rikke Houd er på sporet af Karen Roos, en ung dansk kvinde, der forsvandt på isen udenfor den lille Østgrønlandske by Tasiilaq i 1933. Hun finder dele af hendes dagbog og rejser til Grønland for at finde ud af, hvorfor historien om Karens forsvinden stadigt lever dér i Tasiilaq. Rikke Houd har lavet fortællinger og dokumentarer til radio, podcast, scene, udstillinger og som stedspecifikke værker i Danmark, Norden og internationalt i 20 år.

Medvirkende: Rikke Houd.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

Meaninglessness

En performativ samtale om objekter og mennesker

Spilleperiode: 21. oktober 2019, kl. 19.30.
Varighed: 60 min.

OBS: Spiller på engelsk

’Meaninglessness’ er en politisk manifestation fra nogle af Australiens mest spændende kunstnere; instruktør/teaterrebel David Pledger og smykkekunstner/aktivist Susan Cohn.
Den anerkendte australske kunstner og juveler Susan Cohn står på scenen, hvor hun undersøger, hvordan hun som borger kan agere proaktivt, når hendes regering handler ud fra værdier, der er fjendtlige i forhold til hendes egne værdier.
I ’Meaninglessness’ forholder Cohn sig til dette spørgsmål, imens hun fremstiller sine objekter, og således skaber hun en metafor for forandring. Ved at blande objekter, tid og en simpel opgave, bruger Cohn gavegivning som en stille modgift mod samfundets angst overfor fremmede, den nyankomne, den anden.
Forestillingen rejser spørgsmålet om objekters betydning i vores liv. En diskussion udløst af den danske ”smykkelovgivning” fra 2016, der krævede at smykker kunne konfiskeres for at betale for flygtninges ophold i Danmark.

Medvirkende: Susan Cohn. Instruktør: David Pledger.  Producent: Susanne Danig.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

Et stk. stumfilm med klaviatur til, tak! 

Stumfilm og klaverboksning med Lars Fjeldmose

Spilleperiode 11. december 2019, kl. 19.30.
Varighed: Ca. 1 time og 45 min. inkl. pause.

Vi byder indenfor til en fornøjelig aften med stumfilm og klavermusik, som det gik for sig i stumfilmens guldalder i starten af det forrige århundrede. Aftenens vært og fortæller er komponist, kapelmester og pianist Lars Fjeldmose, der vil være kendt af mange gæster på Rønne Theater som kapelmester på adskillige Bornholmerrevyer og andre forestillinger.
Lars har spillet musik til et væld af stumfilm og desuden været komponist på dvd-produktionerne ’Du skal ære din hustru’ af Carl Th. Dreyer, ’Afgrunden’ med Asta Nielsen af Urban Gad samt ’Løvejagten’ af Ole Olsen.
Denne aften vil han starte med et kort oplæg om filmen og filmmusikkens historie, der har gået hånd i hånd lige fra starten, og følge op med et par af Gøg og Gokkes bedste stumfilm, ’Big Business’ og ’Liberty’, tilsat en pæn dosis tju-bang klaver.
Derefter følger en introduktion til en dansk stumfilmsklassiker, ’Afgrunden’ med Asta Nielsen og Poul Reumert, mens klavertonerne skifter til den store melodramatiske stil.

Medvirkende: Lars Fjeldmose.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

Palle stadig alene i verden

Hvad ville DU gøre, hvis du pludselig var “Palle alene i verden”?

Spilleperiode 14. februar 2020, kl. 19.30.
Varighed: 60 min.

Palle blev helt alene i verden for første gang i 1942, hvor den ikoniske fortælling om drengen, der vågende op til en tom verden, udkom. Der er sket mange ting siden dengang.
Der har været mennesker på månen, billederne på tv er i farver, og man kan købe toastere med både bluetooth og wi-fi-forbindelse. Det er her – 78 år senere – vi møder Palle igen. Han er gammel, træt, og bor på et plejehjem. Og nu pludselig en morgen vågner han op for at indse, at han endnu engang er helt alene i verden.
Snart må Palle tage alle kreative metoder i brug for at holde ensomheden ud. Heldigvis for Palle så har han en musikalsk sjæl og en god fantasi, men hvor længe kan musikken og historierne holde ensomheden på afstand? Og er Palle virkelig dømt til at være helt alene i de sidste år af sit liv?
’Palle stadig alene i verden’ er en ægte Teatret Møllen-fortælling, med masser af nærvær, musik og humor, og ikke mindst en fortælling, der tager fat i et utroligt vigtigt og relevant emne: Ensomhed. Noget, man ikke behøver være helt alene i verden for at føle.

Medvirkende: Klaus Andersen. Producent: Teatret Møllen.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

Træt lever & tungt hjerte 

En tåget visit i Tom Waits musikalske univers

Spilleperiode 25., 26. og 27. februar 2020, kl. 19.30.
Varighed: 75 minutter.

På et lille, listigt sted med ganske få stole, kigger vi ind i et tåget døgns virvar af uskyldige drømme, løgnagtige minder og sælsomme vinkler. Hudløst og uden filter. Tre følsomme mænd sidder på scenen og leverer en intens teaterkoncert over Tom Waits’ poetiske fortællinger. Oversat til dansk, så alle dybder i den store poet kommer frem. Det bliver en meget tæt og intim indførelse i Tom Waits’ univers og hans rå og poetiske tekster.
Pressen skrev ”... Jeg er altså vild med at han stjæler hele billedet... Lasse Popp har en eminent sans for den sproglige desperation...”   Anne Middelboe Christensen, Information. ”... Sangene og forestillingen som helhed fremstår stærk og gribende” Peter Welander, Skive Folkeblad. ”... følsomme fortællinger, der til tider giver en klump i halsen og til tider tårer i øjnene af grin. Lasse Popp kan noget med sproget, så det overrasker med vildskab og provokerende billeder for så at slå over i poetiske baner...”  Gerda Buhl Andersen, Nordjyske.

Medvirkende: Lasse Popp, Kim Fast Jensen og Bastian Popp. Instruktør: Gitta Malling. Komponist: Tom Waits. Oversættelse: Lasse Popp. Producent: Limfjordsteatret.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

Performance-foredrag af Martin Thaulow 

En totaloplevelse og et anderledes besøg i mellemøstens flygtningelejre

Spilleperiode 23. april 2020, kl. 19.30.
Varighed: 60 min.

Martin Thaulow er dansk kunstfotograf og fotojournalist. Siden 2014 har han rejst rundt i Europa og Mellemøsten for at portrættere mennesker på flugt og dokumentere deres levevilkår. Du bydes indenfor til en audiovisuel performance, som bryder med det gængse foredragsformat. Martin vil fortælle om sit arbejde fra flygtningelejre i nærområderne til asylcentre i Danmark. Et område han besidder stor indsigt i efter utallige førstehåndsmøder dér, hvor flygtninge lever og er.
Martin er ejer af kommunikationsbureauet Good people og stifter af foreningen Refugee.Today, der gennem visuel journalistik og flygtninges personlige fortællinger arbejder for at give mennesker på flugt en stemme. Oprindeligt er han uddannet klassisk kunstmaler, men udvidede senere sit arbejde til at omfatte foto, videokunst og multimedieinstallationer. Han har samarbejdet med en række kunstnere fra flere forskellige medier (musik, performance, dans og andre visuelle kunstformer).
Forbered dig på en totaloplevelse, der kobler lyd, foto, videooptagelser og personlige fortællinger fra verdens flygtninge sammen i et nyt format. Og på et performanceforedrag, der adskiller sig fra den vanlige rollefordeling mellem foredragsholder og det siddende lyttende publikum.

Medvirkende: Martin Thaulow.

Billetpriser 100 kr. Voksne. 50 kr. Unge under 25. Årskort-holdere: Gratis.

 

 

 

 

Relaterede sider