Grænsesyndrom
Frit efter Gazmend Kapllanis ’En Lille Grænsedagbog'.
See English version HERE
***** 5 stjerner i Teateravisen!
Grænsesyndrom er en morsom, gribende og tankevækkende forestilling om drømmen om et bedre liv på den anden side af grænsen. En drøm, som millioner af mennesker verden over deler på tværs af nationalitet, religion og køn. Mange desperate, nogen måske bare håbefulde, men alle med et brændende ønske om - drastisk - at forandre deres livssituation.
”Den sande indvandrer er egoist, en uforbederlig narcissist. Han mener, at han ikke fortjener det land, han er født i. Han fortjener ikke denne fattigdom, denne mangel på fremtid, så megen vold, så megen korruption, så meget snavs, så meget hykleri, så lidt elskov.”
Sådan lyder Kapllanis egen kommentar om folk, der søger væk fra fædrelandet. Provokerende måske, men Kapllani ved hvad han taler om, fordi han har følt det på egen krop. Gazmend Kapllani blev født i det ludfattige, stalinistiske Albanien. Et land præget af ekstrem lukkethed og fattigdom. Hans drømmes land var 'ovre på den anden side af grænsen' med guld i gaderne, arbejde til alle og villige kvinder i sengene. Og drømmene sendte ham ud i grænselandet.
Med sort humor og befriende selvironi beretter Kapllani om sin opvågnen til realiteterne: flugten over grænsen til Grækenland, flygtningelejren og livet på bunden - uønsket og stemplet af sit eget sprog, hver gang han åbnede munden. Grænsesyndrom tager tråden op efter den anmelderroste og succesfulde forestilling ’En dag i Helmand’ om Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan, som Bornholms Teater producerede i 2010. Med Grænsesyndrom skifter synsvinklen og vi får et ærligt og autentisk indblik i, hvad der sker med et menneske, der må forlade sit land og overskride både landegrænser og menneskelige grænser for at overleve.
Som i ”En dag i Helmand” er det igen Ernesto Piga Carbone, der står på scenen og bærer hele forestillingen. Denne gang har Ernesto imidlertid en mere personlig tilgang til temaet, idet hans egne forældre kom til Danmark i 1974 som flygtninge fra Pinochets militærstyre i Chile.
Skuespiller: Ernesto Piga Carbone
Instruktør og dramatiker: Jens Svane Boutrup
Scenograf: Lisbeth Burian
Koreograf: Camilla Marienhof
Produktion: Bornholms Teater
Turnéoplysninger:
Aldersgruppe: Fra 14 år.
Varighed: 60 minutter
Rumkrav: 5 x 4 x 3 (BxDxH + publikumsplads)
Mørklægning: Ja.
Pris:
6.400,- kr. ex. moms ved 80 tilskuere.
9.600,- kr. ex. moms ved 120 tilskuere.
Der gives rabat ved flere forestillinger samme dag.
Forestillingen er refusionsberettiget.
Turnéperiode: På forespørgsel.
Pressen skriver om forestillingen:
***** 5 stjerner i Teateravisen!
"Tankevækkende teater - Det er en klog forestilling Bornholms Teater præsterer. Baseret på Gazmend Kapllanis berømmede roman "En lille Grænsedagbog", skarpt omsat til teater af Jens Svane Boutrup, der også har instrueret. Og med Ernesto Piga Carbone har han fundet den helt rigtige skuespiller. Fordi der fortælles så varmt og engageret; fordi kroppen taler med hele tiden (...) Det er tankevækkende teater til de ældste klasser." Teateravisen
Se hele anmeldelsen HER
Den internationale presse skriver om bogen: ”Denne sjove, ironiske og intelligente beskrivelse af livet som immigrant giver stemme til en befolkningsgruppe, der normalt er tavs.” Times Literary Supplement.
”Kapllani behandler absurditeterne, der udspringer af nationalismen på Balkan – og alle andre steder – med skælmsk ironi, kløgt og indsigt.” Independent.
”Et af de store fortrin ved denne bog er forfatterens ærlighed, mens et af de chok man får, er hvordan den udstiller et medmenneskes kamp for værdighed i et velhavende, multikulturelt EU. (…) Kapllani gør grænser nærværende og ryster vores selvopfattelse af det 21. århundredes Europa, mens han synliggør den pris, nogle mennesker betaler for at få lov til at leve i det.” The Guardian.
Om forfatteren: Gazmend Kapllani er født i Albanien i 1967, og i januar 1991 krydsede han grænsen til Grækenland til fods. Han arbejdede som murerarbejdsmand, kok og i en kiosk, sideløbende med, at han studerede ved Athens Universitet, hvor han afsluttede sine studier med en Ph.D. i politisk videnskab og historie. Han arbejder i dag som forfatter og journalist og har et Fellowship ved Radcliff Institute for Advanced Study at Harvard University i USA. Hans roman ”En lille Grænsedagbog” (2009) blev en bestseller i Grækenland og er oversat til dansk, engelsk, fransk og polsk og var nomineret til John D. Criticos prisen. De efterfølgende bøger ”My Name is Europe” (2010) og ”The Last Page” (2012) dykker ned i hvordan totalitarisme, immigration, grænser og Balkans historie har haft indflydelse på privatpersoners liv og livsforløb. I de seneste 20 år har Kapllani boet i Athen og skrevet på græsk, og som kommentator i ledende dagblade været en ivrig advokat for menneskerettigheder. Han vil undervise i kreativ skrivning og historie på Emerson College i Boston næste år.